MORTI

"Moartea este un fenomen simplu in natura, numai oamenii il vad inspaimantator." Marin Preda

Posted by morti On April - 9 - 2011 1 Comment

Alex Leo Serban, critic de film, a murit astazi, intr-un spital din Bucureşti (Fundeni), in urma unei boli incurabile, un cancer limfatic. Alex Leo Serban era in varsta de 52 de ani.

A fost infirmat zvonul referitor la faptul ca ar fi suferit de SIDA. Născut în 28 iunie 1959 la Bucureşti, Alex Leo Şerban a fost critic de film, eseist, prozator, traducător şi artist vizual, senior editor la revista Dilema veche, potrivit MEDIAFAX.

A debutat în 1976, cu un poem în Chicago Review din Statele Unite ale Americii. Alex Leo Şerban a absolvit Facultatea de limbi şi literaturi străine din cadrul Universităţii din Bucureşti în 1983, a fost bursier al Ministerului Culturii franceze (1992), “International Visitor” în SUA (1996) şi bursier GE/NEC (2003-2004).

A predat la Facultatea de Limbi Străine din Bucureşti şi la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) şi a ţinut un curs pentru masteranzi la Centrul de excelenţă pentru studiul imaginii.

A scris în reviste precum Cahiers du cinema (Franţa), Carta di cinema (Italia) şi Cover Magazine (Statele Unite). A colaborat cu Elle, Idei în dialog, Observator cultural şi Suplimentul de cultură.

Alex. Leo Şerban a fost realizator şi moderator al emisiunii “Fotograme” de pe TVR Cultural (2005 – 2006).

A scris, în colaborare cu Mihai Chirilov şi Ştefan Bălan, volumul “Lars von Trier: filmele, femeile, fantomele” (Editura Idea), care a primit Premiul Asociaţiei criticilor de film din România şi (în colaborare cu Şerban Foarţă) “Jeu de paume”(LiterNet).

A mai publicat “Dietetica lui Robinson” (Editura Curtea Veche, nominalizată la Premiile României literare şi la cele ale Uniunii Scriitorilor), “De ce vedem filme” (Editura Polirom, Premiul de critică cinematografică al Uniunii Cineaştilor) şi “4 decenii, 3 ani şi 2 luni cu filmul românesc” (Ed. Polirom, 2009). Totodată, Alex. Leo Şerban a îngrijit colecţia “Biblioteca de film” a editurii Humanitas.

A fost singurul critic român invitat în emisiunea “Double Je” a lui Bernard Pivot, în 2004, şi a fost intervievat de The New York Times. A susţinut conferinţe a Lincoln Center, la Universităţile Umea, Humboldt, Pittsburgh şi la Teatrul Naţional din Bucureşti.

În ianuarie 2008, el a fost ales “Criticul de film preferat al cinefililor români”. În acelaşi an a primit şi Marelui Premiu pentru Jurnalism cultural acordat de Fundaţia “Timpul”. În ultimul să interviu acordat pe 21 martie, unei reviste, Alex spunea că cinematografia română are nevoie disperată de un nou Nemescu. Avea doar 52 de ani şi mai avea multe proiecte.”

Condoleante familiei!

 

 

UPDATE: Trupul lui Alex. Leo Şerban va fi depus luni, după ora 16, la sediul Uniunii Scriitorilor din România (casa Monteoru). Marţi, la ora 14.00, corpul său va fi incinerat la Crematoriul Vitan-Bârzeşti.

One Response

  1. Felicitari pentru articol! Mi-a placut mult.

Leave a Reply

Featured Posts

A murit Vaclav Havel

Fostul presedinte ceh, Vaclav Havel a murit la varsta de ...

Steve Jobs a murit

Steve Jobs a murit de cancer p

Steve Jobs a murit pe 5 octombrie de cancer pancreatic, ...

johnny raducanu

Johnny Raducanu s-a stins din

Jazzul romanesc a pierdut astazi un reprezentat de seama. Pianistul  ...

Daniela Nicoleta Gavrilescu

Daniela Nicoleta Gavrilescu a

Daniela Nicoleta Gavrilescu, eleva de 15 ani din Techirghiol, decedata ...

alex-leo-serban

Alex Leo Serban, "criticul de

Alex Leo Serban, critic de film, a murit astazi, intr-un ...

Featured Video

Sponsors