MORTI

"Moartea este un fenomen simplu in natura, numai oamenii il vad inspaimantator." Marin Preda

Posted by morti On August - 23 - 2010 1 Comment

Fostul lider comunist Gheorghe Apostol, unul dintre puţinii adversari declaraţi ai lui Nicolae Ceuşescu, a murit sâmbătă după-amiază la vârsta de 97 de ani, informează Realitatea TV.

Trupul neînsufleţit va fi depus, cel mai probabil luni, la Capela Cimitirului Belu Militar şi va fi înmormântat la cimitirul Mănăstirii Cernica.

Născut la 16 mai 1913 în judeţul Galaţi, Gheorghe Apostol a fost principalul contracandidat al lui Nicolae Ceauşescu la şefia Partidului Comunist, după moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Apostol susţinea că Gheorghiu-Dej, bolnav, ar fi decis să-l numească pe el succesor, în 1964, dar Gheorghe Maurer şi Emil Bodnăraş ar fi optat pentru Nicolae Ceauşescu, o personalitate care li se părea mai uşor de manipulat.

În două rânduri Apostol a fost prim-vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri, prim-secretar al CC al PCR, preşedinte al Consiliului Central al Sindicatelor. Acuzat de “abatere morală”, Gheorghe Apostol a fost trimis în anii ’70 ambasador în diverse state din America Latină.

În 1989 şi-a pus semnătura pe celebra “Scrisoare a celor şase”, în care era criticat Nicolae Ceaşescu şi regimul său. Scrisoarea, semnată şi de Alexandru Bârlădeanu, Silviu Brucan, Corneliu Mănescu, Constantin Pîrvulescu şi Grigore Răceanu a fost făcută publică la 11 martie 1989 la Radio Europa Liberă şi Vocea Americii. Ca urmare, Apostol a fost plasat în arest la domiciliu până la Revoluţie.

“Ce s-ar fi întâmplat dacă Apostol ar fi ajuns secretar general în 1965? Este probabil că multe dintre cele mai înjositoare elemente ale ceauşismului ar fi fost evitate. Militant sindicalist comunist, autodidact, leninist convins, Apostol nu avea sentimentul că este un ‘lider providenţial’. Comunismul românesc ar fi rămas obtuz şi închistat, însă nu ar fi căpătat dimensiunile paranoice legate de personalitatea lui Ceauşescu. Nu mai vorbesc despre intervenţiile politice nefaste ale Elenei Ceauşescu. Este probabil că Apostol ar fi continuat linia lui Dej: desovietizare fără destalinizare, oligarhie mai degrabă decât conducere unipersonală (ori bipersonală)”, scria Vladimir Tismăneanu într-un articol publicat în 2008 în Evenimentul Zilei.

preluat de pe NewsIn: Gheorghe Apostol, fostul rival comunist al lui Ceauşescu, a murit la vârsta de 97 de ani

One Response

  1. Charlesnor says:

    unknownb4Acurei7Cm6Eg9Nmichael kors wallet
    ourr1Spracticel4Xp6Xs8W

Leave a Reply

Featured Posts

A murit Vaclav Havel

Fostul presedinte ceh, Vaclav Havel a murit la varsta de ...

Steve Jobs a murit

Steve Jobs a murit de cancer p

Steve Jobs a murit pe 5 octombrie de cancer pancreatic, ...

johnny raducanu

Johnny Raducanu s-a stins din

Jazzul romanesc a pierdut astazi un reprezentat de seama. Pianistul  ...

Daniela Nicoleta Gavrilescu

Daniela Nicoleta Gavrilescu a

Daniela Nicoleta Gavrilescu, eleva de 15 ani din Techirghiol, decedata ...

alex-leo-serban

Alex Leo Serban, "criticul de

Alex Leo Serban, critic de film, a murit astazi, intr-un ...

Featured Video

Sponsors