MORTI

"Moartea este un fenomen simplu in natura, numai oamenii il vad inspaimantator." Marin Preda

Posted by morti On August - 5 - 2010 0 Comment

In amintirea celor 21 tineri care au murit la festivalul Love Parade 2010, Duisburg Germania, pe 26 iulie.

estiri.ro: Tragedia s-a produs din cauza supraglomerarii unui tunel, care era singura cale de acces spre scena festivalului. Tunelul era neluminat si era plin, au povestit martori oculari. Scenele au fost atat de haotice, incat echipele de salvare au ajuns cu greu la cei care erau grav raniti.
Evenimentul i-a marcat puternic pe cei care vroiau doar sa se distreze, fie ca erau in tunel si au supravietuit, fie ca erau langa scena si nici macar nu au stiu ca la doar cativa metri de ei au murit oameni.
Der Spiegel a publicat povestea unei tinere de 21 de ani care nu mai fusese niciodata la Love Parade. Si nici nu mai vazuse un mort.
“Lena sta la o masa de fast-food pe Neudorfer Strasse langa gara principala din Duisburg. Tusul ii curge pe obraji si si-a legat tricoul cum a putut ea mai bine. Studenta din 21 de ani de langa Essen plange incetisor. Nu are pantofi. I-a pierdut in tunel. A fost imbrancita si lovita, trasa de par, de maini pana cand a reusit sa iasa din multimea sufocanta, uneori calcand peste corpurile unor oameni raniti, inconstienti”, descrie publicatia care a gasit-o pe tanara, la doua ore dupa busculada.
“Uneori erau cate cinci-sase, zaceau unul peste altul. Unii strigau dupa ajutor, altii nu mai faceau niciun zgomot”, a povestit Lena, care nu va putea uita nicodata privirea fixa a tinerei pe care a vazut-o moarta, maielul pe care il purta si colierul cu flori pe care il avea la gat.
Prietenul Lenei, Tim, a povestit ca inca de la pranz era foarte multa lume la petrecere. Singura intrare era prin tunel, dar nu era deranjant la inceput, toata lumea se distra, cantau impreuna, era o atmosfera prietenoasa. La un moment dat, situatia a devenit tensionata. Unii incercau sa faca cale intoarsa urcandu-se pe pereti sau pe o pasarela. Petrecaretii deshidratati care urcau, cadeau inapoi, peste multime si atunci a izbucnit panica.
La doar cativa metri de locul unde oameni mureau, alti tineri petreceau, fara sa-si dea seama de nimic. Organizatorii au continuat petrecerea, pentru a evita o panica si mai mare. Doar la ora 11, cand s-a anuntat ca petrecerea se suspenda tinerii de langa scena au aflat ca s-a petrecut o tragedie. Unii au aflat din mesaje pe care le-au primit pe telefoanele moibile. Altii au fluierat si au tipat toata ziua, nici macar telefoanele nu le-au auzit. Ca Martin, un tanar al carui sora il cauta disperata si care sunase chiar si la linia verde infiintata pentru victime.
La cateva ore dup tragedie, politia nu lasa pe nimeni sa patrunda in perimetrul busculadei. Ramasesera urmele panicii, munti de gunoaie, unii tineri care se invarteau fara tinta, altii acoperiti cu folie aurie de prim ajutor, iar sirenele sunau fara incetare.
In viitor nu se vor mai organiza editii ale festivalului care a fost denumit Parada Mortii.
Der Spiegel spune ca sunt multe intrebari la care se asteapta raspuns. De ce era tunelul unicul mod de acces la locul petrecerii? De ce nu erau iesiri de siguranta? Era planul de securitate pentru eveniment adecvat? Potrivit informatiilor primite de publicatia germana, oficialii se pregatisera pentru maximum 500.000 de persoane. Au fost insa mai mult de un milion de oameni, cu doar 1200 de politisti care sa asigure securitatea, care, asa cum ei insisi au spus, au fost neputinciosi in a controla consumul de stupefiante.


R.I.P.
Condoleante familiiilor victimelor!

Leave a Reply

Featured Posts

A murit Vaclav Havel

Fostul presedinte ceh, Vaclav Havel a murit la varsta de ...

Steve Jobs a murit

Steve Jobs a murit de cancer p

Steve Jobs a murit pe 5 octombrie de cancer pancreatic, ...

johnny raducanu

Johnny Raducanu s-a stins din

Jazzul romanesc a pierdut astazi un reprezentat de seama. Pianistul  ...

Daniela Nicoleta Gavrilescu

Daniela Nicoleta Gavrilescu a

Daniela Nicoleta Gavrilescu, eleva de 15 ani din Techirghiol, decedata ...

alex-leo-serban

Alex Leo Serban, "criticul de

Alex Leo Serban, critic de film, a murit astazi, intr-un ...

Featured Video

Sponsors