MORTI

"Moartea este un fenomen simplu in natura, numai oamenii il vad inspaimantator." Marin Preda

Posted by morti On August - 3 - 2010 0 Comment

Oasele Sfantului Ioan Botezatorul gasite pe insula Sfantul Ivan.

Cercetătorii au descoperit în urma unor excavaţii pe insula Sf. Ivan de pe coasta bulgară a Mării Negre relicve aparţinând Sf. Ioan Botezătorul. Bulgarii au, acum, pe langa litoralul all inclusive, si un alt obiectiv turistic, loc de pereglinare al crestinilor, insula Sfantu Ivan (iata ce coincidenta). Baieti destepti! Bravo turismului bulgaresc, cu sau fara frunzulita!

Capul sfantului nu avea cum sa insoteasca oscioarele gasite de bulgari, atat timp cat a fost taiat in illo tempore.

“Fiind tăiat cinstitul cap al Sfîntului Ioan Înaintemergătorul, l-a luat pe tipsie necurata jucătoare şi l-a dus maicii sale, Irodiada. Iar ea, împungînd cu acul limba Sfîntului care mustra fărădelegea lor, nu l-a dat să-l îngroape odată cu trupul, pentru că se temea ca nu cumva Ioan să învieze cînd capul lui se va lipi de trup şi iar o va mustra. Deci, ea a poruncit ca trupul să-l arunce, iar ucenicii, luîndu-l noaptea în taină, l-au îngropat în Sevastia, cetatea Samariei. Însă capul l-a îngropat Irodiada, în curtea sa, în pămînt adînc, la un loc ascuns şi necinstit. Despre aceasta ştia numai femeia lui Huza, economul lui Irod, cea cu numele Ioana, care se pomeneşte în Evanghelia lui Luca. Aceea, avînd jale de uciderea cea nevinovată a Sfîntului Marelui prooroc Ioan şi de batjocura ce se făcuse cinstitului său cap, l-a luat de acolo noaptea, în taină, şi, punîndu-l într-un vas de lut, l-a îngropat în muntele Eleonul, unde era satul lui Irod. Cînd a auzit Irod vestea despre Iisus, a gîndit împreună cu Irodiada, nu cumva a înviat Ioan? Căutînd capul lui Ioan şi negăsindu-l, nu se pricepeau ce să fie. Apoi a zis Irod către casnicii săi despre Iisus: “Ioan pe care l-am tăiat, acela s-a sculat din morţi şi pentru aceasta se lucrează puteri prin el”.

Biserica Sf. Ioan Botezătorul de pe insula Sf. Ivan / FOTO: novinite.com 

Biserica Sf. Ioan Botezătorul de pe insula Sf. Ivan / FOTO: novinite.com

Săptămâna trecută,  autorităţile au anunţat că săpăturile de pe insula Sf. Ivan, cea mai mare dintre cele cinci insule bulgare din Marea Neagră, au scos la lumină artefacte şi un relicvariu de marmură încorporat în altarul bisericii Sf. Ioan Botezătorul.

Urna, deschisă pe 1 august, conţine oase mici de la un braţ şi de la un picior al Sfântului, au declarat arheologii, citaţi de presa bulgară.

Relicvarul a fost construit ca un sarcofag şi a fost descoperit de prof. Kazimir Popkonstantinov, care a spus că este extrem de probabil ca urna să conţină relicvele Sf. Ioan Botezătorul.

După ce insula a fost convertită la Creştinism, un complex de mânăstiri a fost construit între secolele al V-lea şi al VI-lea, deasupra ruinelor unui templu roman.

Mânăstirea Sf. Ioan Botezătorul a devenit un centru important al creştinismului în regiune. Cercetările arheologice realizate după 1985 au descoperit acolo o reşedinţă regală, o bibliotecă, un zid fortificat cu o poartă şi mai multe camere monahale.

Wikipedia spune: “La o petrecere cu mulţi oaspeţi, Salomeea (14-15 ani), fiica Herodiei, ar fi dansat în faţa tatălui său vitreg Herodes Antipas, solicitându-i capul lui Ioan Botezătorul, în schimbul favorului de a-i deveni amantă. Ioan Botezătorul ar fi fost ucis în aceeaşi seară, prin decapitare, capul fiind adus Salomeei pe o tavă. Trupul lui Ioan Botezătorul ar fi fost dus de susţinătorii săi în localitatea Sebastia (azi în Cisiordnia), unde ar fi fost îngropat. Împăratul roman anticreştin Julianus Apostata (360-363) ar fi ars rămăşiţele lui Ioan Botezătorul, împrăştiindu-i cenuşa. Capul ar fi fost salvat şi dus la Alexandria (Egipt), apoi la Constantinopol (Turcia), de unde a fost dus în provincia Poitou (Franţa) de către regele francon Pippin III (715-768. Din trup ar mai fi rămas nearse numai un braţ şi un deget.”


Asculta mai multe audio Diverse

Leave a Reply

Featured Posts

A murit Vaclav Havel

Fostul presedinte ceh, Vaclav Havel a murit la varsta de ...

Steve Jobs a murit

Steve Jobs a murit de cancer p

Steve Jobs a murit pe 5 octombrie de cancer pancreatic, ...

johnny raducanu

Johnny Raducanu s-a stins din

Jazzul romanesc a pierdut astazi un reprezentat de seama. Pianistul  ...

Daniela Nicoleta Gavrilescu

Daniela Nicoleta Gavrilescu a

Daniela Nicoleta Gavrilescu, eleva de 15 ani din Techirghiol, decedata ...

alex-leo-serban

Alex Leo Serban, "criticul de

Alex Leo Serban, critic de film, a murit astazi, intr-un ...

Featured Video

Sponsors